Kısıtlı bütçeye sahip kullanıcıların ilk tercihi ve AX serisinin en kompakt modeli olan A3X, aynı zamanda sınırlı bir alanı olan stüdyolarında tercih listesindedir. Profesyonel gereksinimleri karşılayabilmesi için derin bas tepkisi ve özellikle 200 ile 400 Hz arasındaki kritik alanlarda doğru ses üretimi sayesinde A3X, mobil stüdyo kurulumları için ilk tercih haline gelmiştir.A3X ile, müzikal zevki ortadan kaldırmadan analitik dinleme mümkündür. Tüm müzik türlerinde, çok dinamik olan parçaları bile kolayca çalabilme yeteneği, bu fiyat aralığında karşılaştırılabilir monitörlerden açıkça öne çıkmasını sağlar.
Adam Audio A3X, ribbon tweeter a sahiptir. 'X-Art' tweeter teknolojisi, yüksek frekanslarda kristal netliğinde saf ve temiz bir ses sunar.
Stereolink masaüstü DAW kullanımları için ideal bir özelliktir. Bu özellik her bir monitörün ayrı ayrı kontrolü yerine, bir kabinin diğer bir kabinle kontrolüne imkan tanır. Bu sayede kabinlerin kullanımı daha da kolaylaşır.Tipik ana-bağımlı yapılandırmanın aksine, her bir A3X monitör tam donanımlıdır ve bir ana veya bir bağımlı birim olarak çalışabilir. Yani istenildiğinde iki monitörün yine birbirinden bağımsız olarak kontrolü sağlanabilir.
‘Daha önce çok çeşitli monitörler kullandım, ama asla bir A3X kalibresinde değillerdi. A3X, hem kompakt hem de harika sesler üretiyor. Başlangıçtan itibaren iyi monitörler kullanırsanız, müziğinizi çok daha hızlı öğreneceksiniz ve böylece mixinizde ustalaşma zamanınız gelecektir. Şarkınızdaki daha ince detayları duyabilmeniz sizi parçaya daha hakim kılacaktır. A3X’ lerin kendine has tatlı, pürüzsün üst frekans tepkisi ve etkileyici bass cevabı oldukça iyi ve şiddetle tavsiye ediyorum.’ (Jon Chappell, Harmony Central, 03/10)
Profesyonel ses kayıt stüdyolarında kullanılmak üzere tasarlanmış ve üretilmiş hoparlörlere referans monitörü adı verilir.
Referans monitörleri frekans tepkisi olarak daha flat (düz) bir yapıya sahiptir. Bu flat yapıdaki amaç dinlenilen müziğin tüm ayrıntılarını dengeli olarak duyabilmektir. Bu flat yapının bir getirisi olarak sanılanın aksine referans monitörleri müzik dinlemek için ideal değildir. Bunun sebebi olarak müzik dinlemek için tavsiye edilen ve üretilen Hi-Fi sistemlerde frekans tepkisinin makyajlı diye tabir edilen bir yapıda olmasıdır. Bu makyajlı yapıdan kasıt genellikle alt ve üst frekanslardaki boost (artırılmış) yapıdır.
Referans monitörlerdeki amaç ise tüm frekans süzgecinin eşit yapıda olmasıdır ki bu hoparlörler miks ve mastering yapma amacıyla üretilmişlerdir. Referans monitörlerinin bir diğer önemli özelliği ise kapsadığı frekans aralığıdır. İnsan kulağı 20 Hz-20kHz arasında duyum yapabilir. Bu bağlamda ilk bakışta referans monitörlerininde 20Hz-20kHz arasında tepki vermesi beklenebilir. Ancak gerçek olan şudur ki özellikle 35-40Hz altı frekansları üretebilmek çok güçtür. Bu kadar alt frekanslar için referans subbass hoparlörler mevcuttur ve gerçekten de 20 Hz’ e kadar alt frekans üretebilirler. Bu referans subbasslar tıpki bir PA uygulaması gibi referans monitörleri ile beraber kombin kullanılırlar. Bir diğer husus referans monitörlerinin hatrı sayılır kalitede olanlarının 22 kHz, 24 kHz, 30 kHz gibi frekanslara kadar üretim sağladığı gerçeğidir.
Buradaki amaç bu kadar üst frekansları insan kulağının duyması değildir ki zaten duyamaz. Buradaki amaç şudur; hoparlörlerde THD (Total Harmonic Distortion) denilen bir bozulma durumu söz konusudur. Bu bozulma en üst harmoniklerde gerçekleşir ki bu harmonikleri frekans olarak belirtmek gerekirse 15 kHz-20 kHz arası verilebilir. İşte tam bu noktada örnek olarak frekans genişliği 30 kHz’ e kadar uzanan bir hoparlörün, THD ile bozulan frekansları 20 kHz eşiğinin üstünde kalır. Böylelikle üst harmoniklerde olan bozulmalar insan kulağı tarafından işitilmez.
Referans monitörleri aktif veya pasif beslemeli olabilir. Tercih olarak çoğunlukla aktif kullanılsa da işin teknik kısmına gelindiğinde pasif sistemler daha iyidir. Bunun nedeni referans monitörlerinin istenilen flat frekans tepkisini verebilmesi adına kasa malzeme materyalinden, kasa içerisinde kullanılan akustik yalıtım malzemelerine kadar çok hassas bir üretim sürecinden geçmeleridir. Haliyle bu kadar hassas bir durumda hoparlörün amplifikatör katınının kasa içerisinde olması akustik olarak istenmeyen bir durumdur. İşte tamda bu nedenle pasif referans hoparlör sistemleri teorik ve teknik olarak kesinlikle daha iyidir.
Sonuç olarak referans monitörleri sanılanın aksine müzik dinlemek için değilde müzik üretmek için tasarlanmış, profesyonel stüdyolarının mix ve mastering işlemleri için kullanılan, frekans tepkisi olarak flat bir yapı amaçlanmış, nispeten üst bütçe isteyen ve aktif veya tercihen pasif olarak çalışabilen hoparlörlerdir.