Yamaha HS5 Aktif Referans Monitörü
‘Gerçek’ Sesi Kontrol Etme Zamanı!
Yamaha’ nın yakın alan referans monitörlerinin sembolik bir hale gelmiş beyaz renkli woofer’ ı ve kendine has sonik sesi, 1970’ lerden bu yana gerçek bir endüstri standardı haline gelmiştir. HS serisi referans monitörleri, doğruluk olarak ilk başta kulağa daha hoş gelebilecek bas ve tiz boost hoparlörlerin aksine mümkün olan en flat ve makyajsız sesi sunar. Bu güvenilir frekans tepkisiyle miksaj boyunca güvenilir bir hoparlör olmuştur. Yamaha mühendisleri, yıllar boyunca kazanılan bilgi ve uzmanlığı ses teknolojileriyle birleştirerek, sektörde en güvenilir hale gelmiş olan HS serisi referans monitörlerini daha da geliştirerek 8s,5,7 ve 8 modellerini üretmişlerdir. Bu ikinci nesil HS serisi referans monitörleri sektörün yeni standardı olmuştur.
‘HS’ Serisi Monitörlerin ‘Ses Felsefesi’
Miks ve müzik prodüksiyonu uygulamaları için referans monitörü seçerken dikkate alınması gereken en önemli parametre ‘doğruluk’ tur. Efsanevi NS-10M ile başlayan ve MSP ve bir önceki HS serisi ile devam eden bu yeni HS serisi, orijinal seste herhangi bir renklendirme veya değişim olmaksızın ses saflığını vurgulayan bir tasarım felsefesini benimsemiştir. Pek çok üretici, monitörlerinin sesini daha etkileyici bir hale getirmek için çalışırken, Yamaha stüdyo monitörleri, hoparlörlerinizden gelen sesin orjinali ile aynı olmasını sağlayarak mümkün olan en iyi miksi elde etmeniz için tasarlanmıştır. HS serisi yakın alan referans monitörleri, bu felsefenin somutlaşmış halidir. Ayrıca yüksek bir çözünürlük ve düz bir frekans yanıtı sunar.
Geliştirilmiş Yeni ‘Transducer’ Teknolojisi...
HS serisi referans monitörleri, geniş bir frekans bandı aralığında şaşırtıcı derecede pürüzsüz yanıt veren yeni ve geliştirilmiş dönüştürücülere sahiptir. Bu dönüştürücüler, kesintisiz ve doğal sonik geçişler sağlamak için manyetik yanıtın akışını düzenleyen gelişmiş bir manyetik alan tasarımı kullanır.
Genel Özellikler
. 5” Konik Woofer ve 1' Dome Tweeter ile 2 Yönlü Bas Reflekse Sahip Çift Amplifikatörlü Yakın Alan Stüdyo Monitörü
. 54 Hz - 30 kHz Frekans Tepkisi
. Yüksek Performanslı 70W Güç Amplifikasyonu için 45W LF Plus 25W HF Bi-Amp Sistemi
. Room Control ve High Trim Kontrolleri
. XLR ve TRS Phone Jack Girişleri Dengeli veya Dengesiz Sinyalleri Kabul Eder.
Profesyonel ses kayıt stüdyolarında kullanılmak üzere tasarlanmış ve üretilmiş hoparlörlere referans monitörü adı verilir.
Referans monitörleri frekans tepkisi olarak daha flat (düz) bir yapıya sahiptir. Bu flat yapıdaki amaç dinlenilen müziğin tüm ayrıntılarını dengeli olarak duyabilmektir. Bu flat yapının bir getirisi olarak sanılanın aksine referans monitörleri müzik dinlemek için ideal değildir. Bunun sebebi olarak müzik dinlemek için tavsiye edilen ve üretilen Hi-Fi sistemlerde frekans tepkisinin makyajlı diye tabir edilen bir yapıda olmasıdır.
Bu makyajlı yapıdan kasıt genellikle alt ve üst frekanslardaki boost (artırılmış) yapıdır. Referans monitörlerdeki amaç ise tüm frekans süzgecinin eşit yapıda olmasıdır ki bu hoparlörler miks ve mastering yapma amacıyla üretilmişlerdir.
Referans monitörlerinin bir diğer önemli özelliği ise kapsadığı frekans aralığıdır. İnsan kulağı 20 Hz-20kHz arasında duyum yapabilir. Bu bağlamda ilk bakışta referans monitörlerinin de 20Hz-20kHz arasında tepki vermesi beklenebilir. Ancak gerçek olan şudur ki özellikle 35-40Hz altı frekansları üretebilmek çok güçtür. Bu kadar alt frekanslar için referans subbass hoparlörler mevcuttur ve gerçekten de 20 Hz’ e kadar alt frekans üretebilirler. Bu referans subbasslar tıpki bir PA uygulaması gibi referans monitörleri ile beraber kombin kullanılırlar.
Bir diğer husus referans monitörlerinin hatırı sayılır kalitede olanlarının 22 kHz, 24 kHz, 30 kHz gibi frekanslara kadar üretim sağladığı gerçeğidir. Buradaki amaç bu kadar üst frekansları insan kulağının duyması değildir ki zaten duyamaz. Buradaki amaç şudur; hoparlörlerde THD (Total Harmonic Distortion) denilen bir bozulma durumu söz konusudur. Bu bozulma en üst harmoniklerde gerçekleşir ki bu harmonikleri frekans olarak belirtmek gerekirse 15 kHz-20 kHz arası verilebilir. İşte tam bu noktada örnek olarak frekans genişliği 30 kHz’ e kadar uzanan bir hoparlörün, THD ile bozulan frekansları 20 kHz eşiğinin üstünde kalır. Böylelikle üst harmoniklerde olan bozulmalar insan kulağı tarafından işitilmez.
Referans monitörleri aktif veya pasif beslemeli olabilir. Tercih olarak çoğunlukla aktif kullanılsa da işin teknik kısmına gelindiğinde pasif sistemler daha iyidir. Bunun nedeni referans monitörlerinin istenilen flat frekans tepkisini verebilmesi adına kasa malzeme materyalinden, kasa içerisinde kullanılan akustik yalıtım malzemelerine kadar çok hassas bir üretim sürecinden geçmeleridir. Haliyle bu kadar hassas bir durumda hoparlörün amplifikatör katınının kasa içerisinde olması akustik olarak istenmeyen bir durumdur. İşte tamda bu nedenle pasif referans hoparlör sistemleri teorik ve teknik olarak kesinlikle daha iyidir.
Sonuç olarak referans monitörleri sanılanın aksine müzik dinlemek için değil de müzik üretmek için tasarlanmış, profesyonel stüdyolarının mix ve mastering işlemleri için kullanılan, frekans tepkisi olarak flat bir yapı amaçlanmış, nispeten üst bütçe isteyen ve aktif veya tercihen pasif olarak çalışabilen hoparlörlerdir.
Referans monitörlerinin bağlantısı temel olarak ikiye ayrılır;
Aktif Referans Monitörlerinin Bağlantısı : Bağlantısı temel olarak güç beslemesi ve sinyal girişi ile sağlanır. Bu bağlamda hoparlörün güç kablosu bağlantısı sağlanır. Daha sonra sinyal girişine sinyalin alınacağı kaynaktan bir ses sinyali bağlantısı yapılır (ses kartı, mikser vs.). Bu şekilde bağlantı tamamlanmış olur.
Pasif Referans Monitörlerinin Bağlantısı Bağlantısı ise bir besleme amplifikatörüne de ihtiyaç duyar. Besleme ünitesi ve ses kaynağı arasında bir ses sinyali bağlantısı sağlandıktan sonra (ses kartı, mikser vs.) amplifikatörden hoparlörlere bağlantı sağlanır. Bu bağlantı hem ses sinyalini hem de hoparlörü besleyecek olan elektrik voltajını taşır.